Ο Δρόμος με τα TOYOTA CELICA
Σε μια γειτονιά στις Σέρρες πίσω από το Στρατόπεδο “Κολοκοτρώνη“, ένας προσεκτικός παρατηρητής θα εντυπωσιαστεί από τα γυαλιστερά αυτοκίνητα “Toyota Celica” που θα δει σε παράταξη, έτοιμα να ξεκινήσουν έναν… αγώνα!
Είναι μπροστά από το σπίτι του κ. Μάκη Καραποτοσογλου στην οδό Πολυτεχνείου. Εκει θα δείτε πέντε αυτοκίνητα Toyota Celica σε διαφορετικά χρώματα!
Δείτε το βίντεο με τα εντυπωσιακά αυτοκίνητα
Όλα συλλεκτικά πλέον…
Το είδατε ΠΡΩΤΟΙ στο FONH.GR
Λάτρης των ιαπωνικών αυτοκινήτων ο ιδιοκτήτης τους, μάθαμε ότι συγκέντρωσε όλα αυτά τα χρόνια αυτά τα αυτοκίνητα που εκτός από μεγάλη ιστορία που έχουν, έχουν κει ιδιαίτερη αξία!
Προσεγμένα, λειτουργικά και γυαλισμένα, θυμίζουν μια μικρή Έκθεση με τη συγκεκριμένη οδό να είναι κοντά με το Αυτοκινητοδρομιο Σερρών!
Οπως είναι φυσικό μαγνητίζουν τα βλέμματα οδηγών & περαστικών, όμως ο ιδιοκτήτης δεν τα πουλάει παρά του ότι ουκ ολίγοι του τα έχουν ζητήσει να τα αποκτήσουν…
Η μεγάλη ιστορία
Το αυτοκίνητο “Toyota Celica” ήταν το αποτέλεσμα της επιθυμίας των Ιαπώνων σχεδιαστών να ενισχύσουν τη δημοτικότητα των σπορ αυτοκινήτων που παρήγαγε η εταιρεία στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα του περασμένου αιώνα. Στη συνέχεια αποφασίστηκε να κυκλοφορήσει η οικονομική έκδοση της τροποποίησης 2000GT στον μεταφορέα. Όπως επινοήθηκε από τους επικεφαλής της επιχείρησης, η κύρια απαίτηση που τέθηκε για το νέο προϊόν ήταν να είναι η διαθεσιμότητά του για άτομα με μέσο εισόδημα.
H ανάπτυξη του έργου για το νέο Toyota Celica πραγματοποιήθηκε πολύ γρήγορα. Τον Οκτώβριο του 1970, κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης στο Τόκιο, η ιαπωνική εταιρεία έδειξε στο κοινό μια έκδοση προπαραγωγής του σπορ μοντέλου. Κυριολεκτικά μεταφρασμένο από τα Λατινικά, το όνομά του σημαίνει “ουράνιο, θεϊκό”. Η επιλογή μιας τέτοιας λέξης για το ρόλο του ονόματος του αυτοκινήτου δεν ήταν καθόλου τυχαία. Το γεγονός είναι ότι οι εκπρόσωποι του ιαπωνικού κατασκευαστή υπολόγιζαν τη δημοτικότητα του μοντέλου μεταξύ των νέων, των οποίων η ηλικία ήταν μέχρι τριάντα χρόνια. Επιπλέον, ελήφθησαν υπόψη οι κριτικές των καταναλωτών.
Η «Toyota-Celica», βασισμένη σε έρευνα μάρκετινγκ, έπρεπε να αποκτήσει την εικόνα ενός προσιτού αυτοκινήτου «σαν τον ουρανό» με εξαιρετικά δυναμικά χαρακτηριστικά.
Το 1970 ξεκίνησε η διαδικασία της σειριακής παραγωγής του μοντέλου. Βασίστηκε στην πλατφόρμα A-20 με το αυτοκίνητο να παράγεται σε κουπέ αμάξωμα. Ένα χρόνο αργότερα, συναρμολογήθηκε επίσης το πρώτο αντίγραφο του liftback. Και οι δύο εκδόσεις είχαν παρόμοια εμφάνιση, στην οποία ξεχώριζαν ένα τραπεζοειδές στρογγυλό ζευγαρωμένο μπροστινό και τετράγωνο πίσω φώτα, καθώς και ένας μπροστινός ατσάλινος προφυλακτήρας φτιαγμένος στο σχήμα του γράμματος U.
Το 1972, οι σχεδιαστές άλλαξαν ελαφρώς το εξωτερικό του μοντέλου και κίνησε επίσης το ρεζερβουάρ και το λαιμό του πιο κοντά στα πίσω καθίσματα … Κάτω από το καπό όλων αυτών των εκδόσεων υπήρχε κινητήρας 1,6 ή 2 λίτρων. Ο ρόλος του κιβωτίου εδώ θα μπορούσε να είναι ένας «μηχανικός» πέντε σχέσεων ή ένα αυτόματο κιβώτιο τριών ταχυτήτων.
Το 1975, οι μηχανικοί της κατασκευαστικής εταιρείας αποφάσισαν να ενημερώσουν το μοντέλο. Τα σχόλια από τους αγοραστές μαρτυρούν επίσης αυτή την ανάγκη. Ως αποτέλεσμα, η Toyota Celica έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές που επηρέασαν όχι μόνο την εξωτερική σχεδίαση του αυτοκινήτου, αλλά και τα εσωτερικά και τεχνικά χαρακτηριστικά του. Στο εξωτερικό, το αυτοκίνητο τροποποιήθηκε, αλλά και το οποίο μετατράπηκε από τραπεζοειδές σε ορθογώνιο. Στο εσωτερικό, το τιμόνι, η κεντρική κονσόλα και το σχήμα των καθισμάτων έχουν εκσυγχρονιστεί.
Το μοντέλο έλαβε τρεις παραλλαγές σταθμών παραγωγής ενέργειας, ο όγκος των οποίων ήταν 1,4, 1,9 και 2,2 λίτρα. Στην περίπτωση των ισχυρότερων από τους αναφερθέντες κινητήρες, προβλέπονταν ειδικές οπές εξαερισμού στο καπό. Όσο για το κιβώτιο, όλα δούλεψαν παράλληλα με ένα αυτόματο τεσσάρων σχέσεων. Επιπλέον, το μοντέλο απέκτησε μια νέα πλατφόρμα – A-35. Το μεταξόνιό του, σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, έχει αυξηθεί κατά 100 χλστ.
επόμενη γενιά του μοντέλου κυκλοφόρησε το 1977. Ο συγγραφέας της εμφάνισης της καινοτομίας είναι ο διάσημος Αμερικανός σχεδιαστής αυτοκινήτων David Stolleri. Ο συντονισμός του “Toyota-Celica” δεύτερης γενιάς, σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση, δεν ήταν πολύ σημαντικός: το αυτοκίνητο κληρονόμησε πολλά. Ταυτόχρονα, μεμονωμένα εξαρτήματα και συγκροτήματα έχουν υποστεί επαναστατικές αλλαγές. Πρώτα από όλα, αυτό αφορά τη νέα μάσκα ψυγείου, πάνω από την οποία κρεμόταν το καπό, καθώς και τους προβολείς τοποθετημένους σε ορθογώνιες κόγχες. Και οι δύο προφυλακτήρες του μοντέλου είναι πλήρως καλυμμένοι με λάστιχο. Οι εξωτερικές έχουν μετακινηθεί στις πλαϊνές πόρτες (παλαιότερα ήταν στα φτερά). Μεταξύ άλλων, τα μεσαία ράφια εμφανίστηκαν στις μηχανές δεύτερης γενιάς. Εκτός από τις δύο προηγούμενες επιλογές αμαξώματος, η καινοτομία κατασκευάστηκε επίσης με τη μορφή κάμπριο.
Η επόμενη έκδοση του μοντέλου Toyota Celica γεννήθηκε στα τέλη του καλοκαιριού του 1981. Το αυτοκίνητο έχει λάβει νέα σχεδίαση τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Το αυτοκίνητο κατασκευάστηκε με βάση την πλατφόρμα A-60 σε τρία στυλ αμαξώματος. Η καινοτομία έλαβε μια μακρύτερη κουκούλα και ένα τεράστιο παρμπρίζ. Λόγω της μεγαλύτερης κλίσης, η αεροδυναμική της απόδοση έχει βελτιωθεί σημαντικά. Δύο χρόνια αργότερα, οι Ιάπωνες σχεδιαστές άλλαξαν ελαφρώς το μοντέλο. Η βασική καινοτομία είναι οι ανασυρόμενοι προβολείς. Εκτός από αυτά, η διάταξη των οργάνων στο ταμπλό έχει αλλάξει, η ποιότητα των υλικών για την εσωτερική διακόσμηση έχει αυξηθεί και επίσης έχουν εμφανιστεί τροποποιημένες καρέκλες. Το νέο Toyota Celica ήταν εξοπλισμένο με βελτιωμένους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από την προηγούμενη γενιά, στους οποίους τα μπεκ αντικατέστησαν τα καρμπυρατέρ. Επιπλέον, τα τρία στάδια που αναφέρθηκαν προηγουμένως διακόπηκαν.
Η πλατφόρμα με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς T-160 έγινε η βάση για τα αυτοκίνητα τέταρτης γενιάς αυτού του μοντέλου. Τα πρώτα αντίγραφα βγήκαν από τη γραμμή συναρμολόγησης το 1985. Εδώ, τόσο τα τεχνικά στοιχεία όσο και ο σχεδιασμός υποβλήθηκαν σε βασικές αλλαγές. Οι έντονες γραμμές στο αμάξωμα έχουν γίνει ιστορία και αντικαταστάθηκαν από απαλά λεία περιγράμματα. Οι εμπρός πτυσσόμενοι προβολείς τοποθετήθηκαν από Ιάπωνες μηχανικούς στο καπό ελαφρώς ψηλότερα από πριν. Η κολόνα Β έχει αφαιρεθεί εντελώς. Έτσι, οι σχεδιαστές επέστρεψαν στην αρχική έκδοση του αυτοκινήτου. Από την άλλη πλευρά, αυτό κατέστησε δυνατή τη σημαντική βελτίωση της ορατότητας, κάτι που επιβεβαιώθηκε έντονα από πολλές θετικές κριτικές. Η τέταρτη γενιά Toyota Celica έλαβε επίσης μια τροποποίηση τετρακίνησης. Σε αυτή την περίπτωση, η ονομασία GT-Four εμφανίστηκε στο όνομά του.
Τα αυτοκίνητα ήταν εξοπλισμένα με κινητήρα στροβίλου δύο λίτρων, ενώ το προηγούμενο κιβώτιο ταχυτήτων εκσυγχρονίστηκε για αυτά.
Το 1989, κυκλοφόρησε η πέμπτη γενιά του μοντέλου. Κατασκευάστηκε στην πλατφόρμα T-180 και έλαβε ένα στρογγυλεμένο σώμα, το οποίο είχε θετική επίδραση στην αεροδυναμική απόδοση. Στο πίσω μέρος εμφανίστηκε ένα σπόιλερ, το οποίο συνέδεε κομψά τα άκρα των αντηρίδων. Οι σχεδιαστές αυτοκινήτων έχουν ενημερώσει τη μάσκα για αυτόν και τοποθέτησαν έναν προφυλακτήρα με κάθετα χωρίσματα. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, η Toyota-Celica παρήχθη με τη μορφή ανυψωτικού και κουπέ, μετά την οποία προστέθηκε ένας άλλος τύπος αμαξώματος – ένα κάμπριο.
Το 1999, έγινε το ντεμπούτο της τελευταίας, έβδομης γενιάς αυτοκινήτων Toyota-Celica. Τα χαρακτηριστικά του μοντέλου από τεχνολογική άποψη είναι αρκετά αξιοπρεπή. Συγκεκριμένα, κάτω από το καπό του αυτοκινήτου τοποθετήθηκε κινητήρας 1,8 λίτρων εξοπλισμένος με τουρμπίνα. Η μέγιστη ισχύς του ήταν 140 ή 190 ίπποι. Οι μονάδες λειτουργούσαν με μηχανικούς πέντε ή έξι ταχυτήτων, καθώς και με αυτόματο κιβώτιο τεσσάρων ταχυτήτων. Η μέγιστη ταχύτητα του αυτοκινήτου ήταν 225 km / h.
Στο εσωτερικό, το τυπικό τιμόνι, που αποτελείται από τρεις ακτίνες, πρέπει να επισημανθεί. Η κεντρική κονσόλα είναι κωνική και το ταχύμετρο του ταμπλό βρίσκεται στο κέντρο. Τα τυπικά καθίσματα δεν διαθέτουν καλά καθορισμένη πλευρική και οσφυϊκή στήριξη. Γενικά, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων συχνά μεταμορφώνουν μόνοι τους το γκρι εσωτερικό.
Το αυτοκίνητο έλαβε ένα απολύτως ενημερωμένο αμάξωμα. Μπροστά, εδώ οι σχεδιαστές εγκατέστησαν τριγωνικούς προβολείς, οι οποίοι με τα αιχμηρά άκρα τους «έφταναν» σχεδόν στο κέντρο της πτέρυγας. Αρκετά ενδιαφέρουσα ήταν η στιλιστική λύση που σχετίζεται με το συνδυασμό του προφυλακτήρα και της κουκούλας σε ένα σύνολο. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση, η οροφή έχει γίνει πιο επικλινή. Και στις δύο πλευρές του αμαξώματος, το «Toyota-Celica» απέκτησε στιλάτες γραμμές. Το επάνω μέρος εκτείνεται από τους εξωτερικούς καθρέφτες στο καπάκι του πορτμπαγκάζ και το κάτω εκτείνεται από το άκρο του μπροστινού φτερού στο πάνω μέρος του πίσω μέρους. Ένα μοντέλο κατασκευάστηκε με βάση την πλατφόρμα T-230. Τον Απρίλιο του 2006, η κατασκευαστική εταιρεία ανακοίνωσε ότι σταματά την παραγωγή του μοντέλου.
Συμπερασματικά, να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο δεν εισήχθη επίσημα στη χώρα μας. Παρόλα αυτά, είναι πολύ δημοφιλές στους οπαδούς των ιαπωνικών σπορ αυτοκινήτων. Από αυτή την άποψη, στους εσωτερικούς δρόμους μπορείτε να βρείτε αυτοκίνητα που είναι εκπρόσωποι και των επτά γενεών. Όσον αφορά το κόστος του Toyota-Celica, η τιμή ενός αυτοκινήτου στη ρωσική δευτερογενή αγορά κυμαίνεται από 150 έως 500 χιλιάδες ρούβλια, ανάλογα με τα χιλιόμετρα, το έτος κατασκευής και την κατάσταση.