Έρευνα: Που γυρίστηκε η Ελληνική ταινία “Ο Ατσίδας” -(Update)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ “Ο ΑΤΣΙΔΑΣ”

Ο “Ατσίδας” είναι μια αγαπημένη παλιά Ελληνική ασπρόμαυρη ταινία της FINOS Film που άφησε εποχή, γυρίστηκε το 1962 και προβάλλεται μέχρι και σήμερα από όλα τα κανάλια.

Έρευνα: Σε ποιο ξενοδοχείο γυρίστηκε η ταινία “Κορίτσια στον Ήλιο” (φωτό)

Δείτε κάτω στα Link και αλλα αφιερωματα που κάναμε ως FONH FILMS.

Που γυρίστηκε η Ελληνική ταινία Οι Επικίνδυνοι (1983)

Η ταινία σύμφωνα με την γνώμη μας θα μπορούσε και να λέγεται “Στρίβειν δια του αρραβώνος“, αλλά είναι μια υπέροχη κωμωδία με εξαιρετικό σενάριο.

FONH FILMS: “Μια Ζωή την έχουμε” – Δείτε που γυρίστηκε η ταινία (φωτό)

Στην ταινία διάρκειας 83 λεπτών έλαμψε το ταλέντο του εξαιρετικού αείμνηστου ηθοποιού Ντίνου Ηλιόπουλου και άλλων (Ζωή Λάσκαρη, Στέφανος Στρατηγός, Παντελής Ζερβος, Τζόλυ Γαρμπη, Μαρία Βούλγαρη, Βαγγέλης Πρωτόπαπας).

Η ταινία ξεχώρισε για το έξυπνο σενάριο, τις ατάκες και τις εικόνες από την Θεσσαλονίκη του 1960 όπου εκεί γυρίστηκε.

FONH Films: Αφιέρωμα: “Τέντυ μπόι αγάπη μου”, που γυρίστηκε η ταινία!

Το FONH.GR (Το Νο1 Σερραϊκο ενημερωτικό site) μετά από έρευνα μηνών σας αποκαλύπτει ένα προς ένα τα σημεία των σκηνών που γυρίστηκε η ταινία, σε σύγκριση με τις εικόνες από τη Θεσσαλονίκη όπως είναι σήμερα. Το αφιέρωμα μας που έγινε το 2017, είχε χιλιάδες κλικ και κοινοποιήσεις, το αναβαθμίσαμε και το ενημερώσαμε με νέες εικόνες από την τωρινή εικόνα της συμπρωτεύουσας.

Τα σημεία

Λευκός Πύργος, Πύργος του Τριγωνίου, Αγιος Δημήτρης, Πλατεία Αριστοτέλους,
Διοικητήριο, Αγία Σοφία (από Ερμού), Διαγώνιος, Καμάρα, Παλιά παραλία,
Λεωφόρος Νίκης, (όπου βρίσκεται και το σπίτι της Βούλας (Βούλγαρη) – Δεν υπάρχει σήμερα αυτό το οίκημα), Πλαζ Αρετσού και Ροτόντα, Κρήνη. 

Εδώ οι δύο ηθοποιοί συναντιούνται σε μια πλαζ.

Μας είπαν ότι μοιάζει στο έργο και με την παραλία Αγ. Τριαδας και θα συμφωνήσουμε.

Η αείμνηστη “Ζωίτσα” (Λάσκαρη, υποδύεται την Άννα Κουρουζου), -έτσι την αναφέρουν και στους τίτλους- η αδερφή του Ηλιόπουλου (Αλέκος Κουρουζος) περνάει το δρόμο από τις διαβάσεις στη διασταύρωση Βενιζέλου και Εγνατίας. Στην κάτω φωτό πως είναι τώρα το σημείο αυτό.

Ο Τεζαψίδης είναι κοσμηματοπωλείο και ήταν Εγνατίας 53 (μετά τη στοά).
Σήμερα είναι πάλι εκεί, μόνο που βρίσκεται στο διπλανό κατάστημα (πριν τη στοά)

Η Ζωή Λασκαρη μπαίνει σε ένα Φαρμακείο το οποίο είναι …. σε άλλο σημείο!

Επίσης, το σπίτι των ηθοποιών Μαρία Βούλγαρη-Βαγγελη Πρωτόπαπα, (Υποδύονται τους Βούλα-Γρηγόρης) ήταν στην παλιά παραλία στην Λεωφόρο Νίκης. Αυτό είναι το σπίτι στην κάτω φωτό της Βουλας (κορίτσι του Ηλιόπουλου), που βλέπει τον αδερφό της (Γρηγορη) να φεύγει.

Πάμε τώρα στο περίπτερο στην περιοχή του Λευκού Πύργου που από ένα παλιό περίπτερο όπου παίρνουν τηλέφωνο (σταθερό βέβαια).

Το σπίτι Ηλιόπουλου – Λάσκαρη

Το σπιτι (φωτό παρακάτω) είναι εντυπωσιακό και εκεί γυρίζονται αρκετές σκηνές της ταινίας οπου φαίνεται η θάλασσα και η Θεσσαλονίκη στο βάθος.

Ο Σκηνοθέτης αείμνηστος Γιαννης Δαλιανίδης ειχε πει: «Η παραθαλάσσια βίλα στην οποία είναι γυρισμένος ο «Ατσίδας» (1961) ανήκε στην Εβραϊκή οικογένεια Κούνιο, που γειτόνευε με τη βίλα του θείου μου.

Οι αυλές αυτών των δύο σπιτιών επικοινωνούσαν,
γι’αυτό και το γνώριζα πολύ καλά το σπίτι, όπως και την ίδια την οικογένεια.

Ενώ λοιπόν από το σενάριο της ταινίας
δεν προέκυπτε καμιά ανάγκη να είναι παραθαλάσσιο το σπίτι όπου έμεναν ο Ηλιόπουλος και η Λάσκαρη με τους γονείς τους, ωστόσο, επέλεξα αυτό το σπίτι γιατί ήμουν δεμένος συναισθηματικά μαζί του αλλά και διότι, από τη στιγμή που βρισκόμουν στη Θεσσαλονίκη
για γυρίσματα, ήθελα να εκμεταλλευτώ όσο περισσότερο μπορούσα το ντεκόρ που λέγεται Θεσσαλονίκη -κι από το σπίτι αυτό φαινόταν πολύ ωραία η πόλη στο βάθος-“.

Η περιοχή ήταν η παραλία Ταμαριξ, σημερινή συμβολή Ανθεων- Μ.Καλλας.
Το σπίτι υπάρχει επίσης στο εξώφυλλο του βιβλίου της Κούνιο – Αμαρίλιο Έρικα “Πενήντα χρόνια μετά… Αναμνήσεις μιας Σαλονικιώτισσας Εβραίας”

Πλατεία Αριστοτέλους

Ένα πολύ γνωστό σημείο στη Θεσσαλονίκη που υπάρχει γύρισμα στην ταινια είναι η πλατεία Αριστοτέλους. Εκεί που συναντιούνται (πάνω φωτό) η Ζωη Λάσκαρη και ο Στέφανος Στρατηγός (υποδύεται τον Αντωνη Παπαπουλάκη) και πίνουν πορτοκαλάδα σε μια καφετέρια. Στην κάτω φωτό αυτό είναι ακριβώς το σημείο που κάθονται οι ηθοποιοί όπως διαπιστώνεται πάλι καφετέρια είναι.

Δεν άλλαξαν πολλά στην πλατεία όπου έχει πολλές καφετέριες και σήμερα. Δεν άλλαξε και η στάση των λεωφορείων που πηγαίνουν εκεί μαζί μετά καθ’οδον.

Εξοχικό κεντρο “Ο Έρως”

Το εξοχικό κεντρο “Ο Έρως” ήταν στην περιοχή Πανόραμα Θεσσαλονίκης, στην πραγματικότητα ήταν Έρση του Ισαάκ Αμβροσιαδη. Εκεί στο έργο ο Ηλιόπουλος βρίσκει τον σερβιτορο με όνομα Θρασύβουλα (αξέχαστος Θανασης Βέγγος) και κάθονται σε τραπέζι με θέα στην τότε ταβέρνα που ήταν στο Πανόραμα. Το FONH.GR ανακάλυψε αυτό το μέρος στο Πανόραμα και την όμορφη θέα. Η τότε ταβέρνα βεβαίως δεν υπάρχει σήμερα. “Εξοχικό κέντρο ο Έρως” λεγόταν και το βιβλίο.

Είναι η μεριά του Θερμαϊκού προς το Καλοχώρι και τα Μάλγαρα και το Βουνό στο πλάι είναι το δάσος του Σειχ Σου.

Από το Roof Garden του ξενοδοχείου “Νεφέλη” στο Πανόραμα σήμερα φαίνεται η ίδια θέα. Στην ανακάλυψη αυτή βρεθήκαμε ύστερα από μαρτυρίες.

Προφητικός ηταν και ο διάλογος Θανάση Βέγγου με τον Στεφανο Στρατηγό.

Του λέει λοιπόν ο Βέγγος σε έναν διάλογο:

– “Χωράφια είναι αυτά στο Πανόραμα τι θα τα κάνεις?”, Και του απαντά ως μεσίτης ο Στρατηγός,

-“Χωράφια τα βλέπεις σήμερα, αύριο μεθαύριο θα αποκτήσουν αξία, θα τα πουλήσω και θα γίνω πλούσιος” …και έτσι έγινε τελικά! Το Πανόραμα της Θεσσαλονίκης είναι από τις καλύτερες και ακριβότερες περιοχές.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα…

Δείτε τα καρέ της ταινίας και την τωρινή τους εικόνα.

Στην πάνω φωτό πως είναι τώρα το κτίριο που εργαζόταν ο Στέφανος Στρατηγός, λίγες οι αλλαγές.

Οι σκηνές αυτές της ταινίας είναι ίδιες με τις σημερινές εικόνες της πόλης και ας πέρασαν πολλά χρόνια. Στο κτίριο λοιπόν αυτό που διακρίνεται πηγαίνει ο Παντελής Ζερβός (πατέρας Ντ.Ηλιοπουλου) να συναντήσει τον Στέφανο Στρατηγό (γαμπρός με το επώνυμο Παπαπουλάκης) στο γραφείο της εταιρείας που εργάζεται…

Το μαγαζί “Ντορέ”

Γνωστό στέκι των Θεσσαλονικέων πολλά χρόνια τώρα το καφέ “Ντορέ” με φόντο τον Λευκό Πύργο. Εκεί πίνει στην ταινία  τον πρωινό του καφέ ο Ηλιόπουλος και σήμερα το καφέ είναι ίδιο. Κάποια στιγμή μιλά με την κοπέλα του (Μαρία Βούλγαρη) στο τηλέφωνο και πίσω του φαίνεται ο Λευκός Πύργος.

Κάτω στη φωτογραφία το καφέ “Ντορέ” όπως είναι τώρα στην Θεσσαλονίκη.

 

Πάνω στη φωτογραφία, αυτή είναι η θέα που έχει από το καφέ “Ντορέ” προς τον Λευκό Πύργο και φαίνεται στην ταινία, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε είναι πολύ κοντά.

Το κέντρο διασκέδασης

Στην ταινία οι πρωταγωνιστές Ηλιόπουλος και Βούλγαρη διασκεδάζουν σε ένα υπαίθριο οικογενειακό κέντρο που τραγουδά η Μαίρη Λίντα (δυστυχώς η μοναδική από την ταινία που βρίσκεται στη ζωή, αφού όλοι οι άλλοι πέθαναν) και στο μπουζούκι ο αξέχαστος Μανώλης Χιώτης.

Όπως μας ενημέρωσε ο Ηλίας Τασκου (τον ευχαριστούμε) τα πλάνα από το κέντρο είναι ντεκόρ που στήθηκε στα στούντιο του Φίνου στην Αθηνα στους Αγίους Αναργύρους

Η ταινία

Και μερικές ακόμη βασικές πληροφορίες για τη ταινία “Ο Ατσίδας“. Γυρίστηκε από τον Γιάννη Δαλιανίδη με τη Ζωή Λάσκαρη να πραγματοποιεί τη δεύτερη κινηματογραφική της εμφάνιση μέσα στην ίδια σεζόν (είχε προηγηθεί ¨Ο Κατήφορος). Εμπνευσμένο από το θεατρικό έργο του μεγάλου Δημήτρη Ψαθά “Εξοχικόν κέντρον ο Έρως” διαθέτει υπέροχες μουσικές γέφυρες του Γεράσιμου Λαβράνου, με αποκορύφωμα το υπεροχο Τουίστ που χορεύουν οι δυο πρωταγωνιστές Ζ.Λάσκαρη & Ν.Ηλιόπουλος.

Στη σκηνή του κέντρου το ζευγάρι Λίντα – Χιώτης τραγουδούν τα σουξέ: “Η αγάπη μου δε σβήνει” και “Με κυνηγούν τα αδέλφια σου” (το δεύτερο με τη συμμετοχή του Ηλιόπουλου υπάρχει καταγεγραμμένο δισκογραφικά στο άλμπουμ “Ο Ντίνος Ηλιόπουλος τραγουδά...”).

Αξίζει να γίνει λόγος και για τη συμμετοχή του Βελισσάριου Κοντογιάννη, που συνήθως εμφανιζόταν καδραρισμένος στις ταινίες του Φίνου. Οι ατάκες του φίλμ αφήνουν εποχή: “Όλα είναι ατμός…”, “δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα…”, και “Δεν ξέρετε τη μέθοδο του στρίβειν διά του αρραβώνος…”.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 14 Ιανουαρίου 1962 και έκοψε 49.318 εισιτήρια…

Περίληψη ταινίας

Ο Αλέκος συνδέεται από καιρό με την Βούλα, χωρίς να αποφασίζει να την παντρευτεί, μέχρι που ο αδελφός της απειλεί να τον σκοτώσει αν δεν αποκαταστήσει την χαμένη τιμή της αδελφής του. Ο Αλέκος έχει και αυτός μια ανύπαντρη αδελφή, την Άννα, που χωρίς να το ξέρει συνδέεται κρυφά με έναν νεαρό, τον Αντώνη. Ο Αλέκος και ο Αντώνης συναντιούνται τυχαία σε ένα εξοχικό κέντρο, στο οποίο ο Αντώνης μαθαίνει στον Αλέκο την μέθοδο στρίβειν δια του αρραβώνος. Έτσι, εκπλήσσεται σφόδρα όταν αργότερα ανακαλύπτει ότι ο Αντώνης είναι ο μέλλων μνηστήρας της αδελφής του, με αποτέλεσμα να αρχίσουν τα μπερδέματα τόσο για τον ίδιο και την Βούλα, όσο και για την αδελφή του.

Πηγές:

Retromaniax.gr,

Άγνωστη Θεσσαλονίκη (ομάδα Facebook)

Ηλίας Τασκου