ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ: Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ
Τα ζώα και οι άνθρωποι έβρισκαν πάντα τρόπο να περάσουν τους φράχτες. Κάμερες στο όρος Πιρίν καταγράφουν την άγρια ζωή στην πράσινη γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.
Στα πυκνά βουνά των ελληνοβουλγαρικών συνόρων συναντά κανείς τσιμεντένιες ράβδους, οι οποίες χώριζαν κάποτε τις δύο χώρες. Σήμερα, τα ίδια ορεινά μονοπάτια, εκτός από τα κυκλώματα διακίνησης, χρησιμοποιούν και τα άγρια ζώα για να διασχίσουν τα σύνορα των δύο χωρών.
Η Σοβιετική Ένωση και οι δορυφόροι της επέλεξαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, να υψώσουν ιδεολογικά και φυσικά τείχη απέναντι στη Δύση. Το Σιδηρούν Παραπέτασμα διέσχιζε όλα τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, διακόπτοντας την επικοινωνία με τη σημερινή Βουλγαρία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Αυτήν την ουδέτερη ζώνη εκμεταλλεύτηκαν εκείνα τα χρόνια, τα άγρια ζώα που απολάμβαναν το φυσικό τοπίο που οι άνθρωποι δε μπορούσαν να διασχίσουν. Η άγρια ζωή θέριεψε, καθώς η ανθρωπογενής δραστηριότητα περιοριζόταν στους αντάρτες που έβρισκαν καταφύγιο στα βουνά.
Για να μπορέσουν τα ζώα να συνεχίσουν τη ζωή τους μετά την κατάτμηση του δρόμου υπάρχουν δύο βασικά μέτρα. Είτε υπόγειες διαβάσεις, είτε υπέργειες, όπως οι πράσινες γέφυρες. Στην προκειμένη περίπτωση, δημιουργήθηκε μια πράσινη γέφυρα πάνω από το τούνελ.
Είκοσι χρόνια μετά την δημιουργία της, η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ και η WWF Βουλγαρίας θέλησαν να εξετάσουν αν τα ζώα όντως διασχίζουν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Έτσι επέλεξαν να τοποθετήσουν 11 κρυμμένες κάμερες, 5 στη Βουλγαρία και 6 στην Ελλάδα.
Συνοδεία του WWF Βουλγαρίας περάσαμε τα σύνορα και βρεθήκαμε στα ορεινά μονοπάτια του όρους Πιρίν. Εκεί έχει τοποθετηθεί μια από τις κάμερες που καταγράφουν με βίντεο την άγρια ζωή μέσα στα δάση. Κάθε μήνα, ο Alexander Dutsov και η Dara Ivanova επισκέπτονται το σημείο για να πάρουν τις κάρτες που έχουν τοποθετήσει και να ανακαλύψουν τις εκπλήξεις που κρύβουν.
Το NEWS 24/7 παρουσιάζει μερικά από τα στιγμιότυπα που κατέγραψε η κρυφή κάμερα:
Πηγή: News247.gr