ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ FONH ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ
Μας το ζητήσατε να το ξαναπροβάλλουμε το αφιέρωμα μας στα ξενυχτάδικα και δεν σας χαλάμε χατίρι. Το αφιέρωμα του FONH έγινε viral και ξεπέρασε τις 120.000 κλικ!!!
Με αφορμή την ταινία για τον ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ το FONH.GR φτιάχνει ατμόσφαιρα με το viral αφιερωμα
Στα μπουζούκια η Ελλάδα αναστενάζει στη χρυσή δεκαετία του ’80! Στις πίστες των Σερρών “παρέλασε” πολύς κόσμος… Διασκέδαση, κέφι, χορός, χαρτοπετσέτες, χιλιάρικα, εντυπωσιακά μπαλέτα, τραγουδιστές και μουσικοί… όλοι χώρεσαν σε ένα συλλεκτικό αφιέρωμα που μόνο το FONH.GR μπορεί και σας παρουσιάζει…
10 χρόνια FONH
Update σε φωτό και στοιχεία
Μετά το αφιέρωμα για την δεκαετία του 90’ και την περίφημη “Οδό Αμαρτίας” αναζητήστε το στο site μας, (Το θέμα έγινε viral, 2890 κοινοποιήσεις), όπου και με την βοήθεια σας καταγράψαμε 85 μαγαζιά, φέρνουμε στην δημοσιότητα ένα νέο αφιέρωμα στην νυχτερινή διασκέδαση του 80’ στις Σέρρες, όπως σας υποσχεθήκαμε και ως γιοι μουσικού (μπασίστα) και με θείο μπουζουκτσή οι ιδιοκτήτες του FONH.GR, δεν μπορούσαμε να μην κάνουμε αυτό το θέμα, το οποίο είχαμε ξεκινήσει την έρευνα από καιρό. Έχουμε καταγράψει 85 μαγαζιά στο Ν.Σερρών που υπήρχαν τότε και 50 καλλιτέχνες (τραγουδιστές και μουσικοί) που εργαζόταν τότε. Κοινοποιήστε και εσείς το θέμα.
“Ξενυχτάδικα” στις Σέρρες
Μπουζούκια λοιπόν, σε μια εποχή επίσης όμορφη, ανέμελη, τότε που τα «πεντοχίλιαρα» ήταν και «πετσετάκια», εμπνευσμένο από το τραγούδι της Σερραίας (Από το Άγιο Πνεύμα) Γλυκερίας και έπεφταν μαζί με τις στοίβες πιάτα και τα λουλούδια βροχή στις πίστες. Τότε που τα μπουζούκια δεν ήταν μόνο δουλειά για δύο ημέρες, αλλά και καθημερινή διασκέδαση των Ελλήνων. Πολύ Ουίσκι, γαρύφαλλα, πιάτα, πρώτο τραπέζι και η ορχήστρα να παίζει.
Δείτε και το εκπληκτικό φωτογραφικό αφιέρωμα που δημοσιεύουμε για μια ακόμη φορά. Ξεκινάμε την καταγραφή και υπενθυμίζω πως θέλουμε την δική σας βοήθεια στα σχόλια, έτσι ώστε να εμπλουτίσουμε το θέμα, γιατί πολύ απλά δεν μπορούμε να τα θυμηθούμε και να τα βρούμε όλα.
Από το αρχείο του Βασίλη Τζανακαρη..
VIP’S 1969
Το εκπληκτικό μουσικό Σερραϊκό συγκρότημα των VIP’S σε φωτογραφία που τράβηξα τον Ιανουάριο του 1969 στο χώρο της εκκλησίας των Αγίων Θεοδώρων. Διακρίνονται από δεξιά: Νίκος Βουγιουνδρούκας+ (ντραμς, όρθιος με τα γυαλιά), Γιώργος Λεμπενιώτης+ (τραγούδι), Γιώργος Αλεξόπουλος (σαξόφωνο), Χρήστος Σούλης (καθιστός, κιθάρα-τραγούδι), Δημήτρης Τσαρδάκης (όργανο), Δημήτρης Βαδιάκας (καθιστός, μπάσο).
Κατσαβάκης, Παπαδημητρίου,Δημητρίου και Πάντσιος στην Φαντασία με τον μαίτρ παρέα. (Φωτό Αλέκος Ιωαννίδης)
Αρχείο Ψηφιακό Μουσείο Τύπου Σερρων
Προσοχή: Αναφερόμαστε στην δεκαετία 1980 έως 1999 και δεν γράφουμε για ταβέρνες που περιστασιακά μόνο είχαν ορχήστρες και γάμους σε όλο τον νομό, γιατί θα χάσουμε την μπάλα.
Έρευνα FONH
(Προσωπικό Αρχείο Τάκη Δελή)
«Τα Δειλινά» και ποιος δεν έχει διασκεδάσει στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων και την δεκαετία του 70‘. Διεύθυνση Γιώργος Μαυρομάτης (ήταν ο πρώτος διδάξας) μαζί με τη γυναίκα του και τραγουδίστρια Φωφω Νταλμα. Έπειτα ανέλαβε ο Ιωάννης Καβουνης. Πιο μετά ονομάστηκε «Αναμνήσεις» (1979-1988) μαγαζί που επίσης άφησε εποχή. Τάκης Δώδος, Ηλίας Πετλιάκης οι ιδιοκτήτες και στην συνέχεια και ο Μπέμπης (Μπουζουκτσής) και ο Άρης Κουντουράς που ήταν τραγουδιστής. Τραγουδούσε και ο «Μιχαλάκης», έτσι τον θυμούνται οι περισσότεροι. “Αλεξανδρος” ιδιοκτησίας Μπάμπη Χασεκίδη και Ιωσήφ Μουριδη. (O Kοκος στην κάτω φωτό ντράμερ).
Τρέλα για μπουζούκια, πιάτα, λουλούδια
Τέλη δεκαετίας 80‘ ήταν η “Πολιτεία” μέχρι αρχές 90′. Ιδιοκτησίας αείμνηστου Μιμη Φαρμάκη. Μας θυμίσατε και την “Αυλαία“. Φυσικά στην κοιλάδα πολλοί θυμούνται την «3η Βάρδια» στη γωνία με εμβληματικό λογότυπο και τίτλο με υποσχέσεις.
Νωρίτερα εκεί που ήταν και το Remezzo τώρα στην στροφή, υπήρχε το «Κρεσέντο» 1989, στην οποία έκανε αναφορά ο τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος ότι από εκεί ξεκίνησε. Η μουσική του ακουγόταν τα καλοκαίρια και ως την πόλη αργά. O Αντώνης Ρέμος έκανε αναφορά ότι το 1989-90 ξεκίνησε να τραγουδάει και στην 3η Βάρδια. Και τα δύο εμβληματικά μαγαζιά της κοιλάδας. Ο Γιώργος Παναγής (Αρκούδος) μας είπε ότι τότε εκείνα τα δύο μαγαζιά ξέφευγαν από το καθαρά σκυλαδικο στιλ και ήταν σε πιο μοντέρνο ύφος. Ο Ρέμος ήταν δίπλα στον Θεσσαλονικιο Μιχάλη Χρυσοχοιδη και ερμήνευε Γιάννη Πάριο και Μάκη Χριστοδουλόπουλο στο ρεπερτόριο του.
Η «Φαντασία» τέλη δεκαετίας 70’ το απόλυτο μαγαζί του επιχειρηματία Γιώργου Μαυρομάτη που ήταν προς τον Άγιο Ιωάννη, ίσως το πιο μεγάλο μαγαζί που υπήρχε. Ο ίδιος έφερνε τότε πολλά μπαλέτα με ξένες χορεύτριες και πολλές φίρμες είχαν έρθει της εποχής να τραγουδήσουν.
Δείτε πάνω το βίντεο και τον δημοσιογράφο, Βουλευτή τώρα Ν.Σερρων Κώστα Μπούμπα που ήταν και μίμος παλιά στα μπουζούκια (Κρασοπατέρας). Είχαν έρθει πολλοί καλλιτέχνες τότε στις Σέρρες. Στράτος Διονυσίου, Λευτέρης Πανταζής, Μακης Χριστοδουλόπουλος (Κέφι), Βασίλης Καρράς (νέος σε ηλικία), Νίκος Νομικός, Ζαφείρης Μελάς, Ηλίας Κλωναρίδης, Πίτσα Παπαδοπούλου και άλλοι. Σίγουρα τα έχεις σπάσει αν είσαι και τώρα 60αρης στο κέντρο «ΚΑΝ-ΚΑΝ» παλιό «Φαντασία» του επιχειρηματία (οπωροπώλη τώρα) Νίκου Τζήμα. Κάτω φωτό οι VIPS 1975.
Ένα από τα γνωστά ονόματα της εποχής η Άντζελα Δημητρίου είχε έρθει στις Σέρρες. Εκεί σίγουρα άκουσες ως 30αρης τότε το μεγάλο σουξέ «Μυστικέ μου έρωτα» της Κατερίνας Στανίση και τρελάθηκες. Σε εκείνη την περιοχή στον Αη Γιάννη, ήταν οι «Καταρράκτες» όπου είχε ορχήστρα. Εκεί κοντά ήταν και ένα άλλο μαγαζί του επιχειρηματία Λάππα. Στο 1ο χλμ Σερρων-Δραμας ήταν η “Γαρδένια“. Επίσης υπήρχε ένα Σερραϊκό συγκρότημα με την ονομασία “VIPS”, που έπαιζαν μοντέρνα ακούσματα, που αποτελούνταν από τον αείμνηστο Γιώργο Λεμπενιώτη, Νίκος Βογινδρούκας, Τακης Βαδιάκας, Χρήστος Σούλης (μπάσο-Χρυσοχόος), Γιώργος Αλεξόπουλος και Τάσος Χαμουρτιάδης.
“Μάζεψε με από τα μπουζούκια…”
Η Μπουάτ «Το Χάραμα» απέναντι από το Δημαρχείο Σερρών στην στοά στον 1ο όροφο, έχεις ξενυχτήσει μέχρι το πρωί και σε έχουν πιάσει να σπας πολλά πιάτα. «Η Ταχεία» της Ελένης Βιτάλη το απόλυτο μπουζουκοτράγουδο εποχής. Βέλγος-Θωμάς οι ιδιοκτήτες. Στο Νεοχώρι ήταν «Το Μινόρε» των Αφών Δελή, Παναγιώτη (Τάκης) και Νίκος. Εκεί τραγουδούσε και ο Γιωργάκης με τα ασημί παπούτσια (Δεν ζει πια), υπάρχει και βίντεο εποχής δείτε το πιο πάνω. «Κρασοπατέρας» το πρώτο μαγαζί ήταν απέναντι από «Τα Αηδόνια», έπειτα πήγε εκεί που ήταν οι παλιές «Αναμνήσεις» που βρίσκονταν στην μέση περίπου της Κοιλάδας.
Ο “Δρόμος” μαγαζί που δούλευε τριήμερα υπό την διεύθυνση του Στέφανου Μανδελα που ήταν για γάμους και χορούς, ήταν απέναντι από το ΕΠΑΛ προς Λευκώνα. Λίγο πριν την τωρινή ΒΙΠΕ, ήταν το «Κοσμοδρόμιο» που τα λουλούδια που πετάχτηκαν τότε, άμα τα μάζευες συνολικά κάνεις τώρα έναν… Εθνικό Κήπο. Την διεύθυνση είχε ο αείμνηστος Σάββας Φωτιάδης και Φρειδερίκη Φωτιάδη η αδελφή του. Ο Τάκης Χρυσόπουλος από τον Γάζωρο έπαιζε μπουζούκι και ήταν ένας από τους καλύτερους μουσικούς, μαζί με τον αδερφό του Λευτέρη (Μπασίστας). Μετά ονομάστηκε “Προξενείο” και το είχε ο Πετλιάκης. Σίγουρα έχεις χορέψει στο «Κέφι» ένα μαγαζί που ήταν μετά τον Λευκώνα, το απόλυτο μπουζουκτσίδικο μαγαζί που μετά μετονομάστηκε σε «Αχίλλειον» και ήταν πίσω. Μας είπατε για το “Στορκ” του Μαυρομάτη και το “Ζοοm”.
Κάτω ο Δημήτρης Ατλασης και ο Τάκης Δελης.
Εκεί που είναι τώρα το Νοσοκομείο Σερρών, τα ντεσιμπέλ ήταν πολλά στο «Ραντεβού» των Αφων Χατζηλάρη και Κώστα Γεωργιτζίκη. Στην οδό Κωνσταντινουπόλεως ήταν το «Νότες» του επιχειρηματία Κωνσταντινίδη. Πριν την κοιλάδα ήταν «Τα Αηδόνια» που πολλές φορές είχαν και ορχήστρες. Στον δρόμο προς τον σταθμό των τρένων, το μαγαζι του Καλκάνη “Μπόμπα Φαρούκ» είχε κατά καιρούς και ορχήστρα. Στην κοιλάδα βάζουμε και το “Στέκι του Ραφ”, που είχε ορχήστρα.
Πιο κάτω και λίγο πριν το Σκούταρι ήταν η «ΡΕΑ» και επιχειρηματίας ήταν ο αείμνηστος Γιώργος Δούφης. Αυτό το μαγαζί της «ΡΕΑΣ» που υπάρχει και τώρα είναι λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω προς τις Σέρρες ιδιοκτησίας Τριανταφύλλου Αλιατιδη, παλιού παίκτη του Πανσερραϊκού. Στη Νιγρίτα κάποιο βράδυ θα έχεις ακούσει να σου τραγουδά ο Μεγάρχης (Μάκης) Διαμαντίδης, ενώ ο Άρης Κουντουράς ήταν τραγουδιστής εκείνης της δεκαετίας. Ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Μέμψας ήταν και τραγουδιστής σε μαγαζί πριν τη Νιγρίτα. Στη Νέα Ζιχνη ήταν από τότε “Το Στέκι”, πολύ γνωστό μαγαζί. Μας το αναφέρατε για την Αγιά Ελένη το μαγαζί “Βεντέτα” και μετά έγινε “Πέρασμα”, ιδιοκτησίας Αγγέλου.
Περιφερειακά τώρα, θα έχεις διασκεδάσει στο «ΒΙΟ-ΒΙΟ» οπωσδήποτε, ειδικά αν είσαι Σιδηροκαστρινός μέσα στην κωμόπολη. Έπειτα έγινε το πιο μεγάλο μαγαζί έξω από το Σιδηρόκαστρο με το ίδιο όνομα.
Επίσης ιστορία έγραψε το Οικογενειακό κέντρο «Φαλάκρας» πριν την Θερμοπηγή, με τον αείμνηστο Παναγιώτη Λεονταρίδη να ήταν το «αφεντικό». Σίγουρα σε έναν χορό ή έναν γάμο θα έδωσες το παρών. Θα ξέρεις δεν μπορεί και θα έχεις πάει στα «Βαλκάνια» μετά το Σιδηρόκαστρο, μαγαζί που υπάρχει και τώρα. Στην Κοίμηση ήταν το νυχτερινό μαγαζί με το όνομα “Μακεδονία”, ιδιοκτήτης ήταν ο Σπύρος Δογανης. Στην Βυρώνεια πολλοί θυμούνται το “Φαρίντα” και φυσικά τώρα βρίσκεις τον “Κορμό” του Αντώνη Τρυφωνα. Σε αυτή την χρυσή εποχή δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και κάποια ονόματα μουσικών, που είχαν και σύνδεσμο για όσους θυμούνται κάποιοι στη Στοά Ραβινέ. Πολυ πιο μετά έγινε το Ribas με δεξιώσεις και γάμους.
Εκείνη την εποχή υπήρχαν πολλά παρατσούκλια στους μουσικούς και σας τα γράφουμε και αυτά, γιατί με τα πραγματικά τους ονόματα ίσως μπερδευτείτε.
Ο αείμνηστος Νίκος Δελής (πέθανε το 2006) έπαιζε μπουζούκι για χρόνια και μαζί στις ορχήστρες ήταν και ο αδερφός του Παναγιώτης (Τάκης) που έπαιζε μπάσο. Επώνυμος μπουζουκτσής επίσης ήταν με παρατσούκλι «Αρκούδος» ο Γιώργος Παναγής. Σπυρος Φελης (Ραντεβού). Ντράμερ εποχής ήταν ο Βασίλης (Μπίλης) Μακράκης επίσης και ο αείμνηστος Νικολακης Δεληγιάννης, ο Κοκος (Δεν ζει επίσης) και ο Κώστας Μπατσακίδης (ντράμερ) και Λάκης Τσατσάμης.
Κιθάρα έπαιζαν οι Στέλιος Σαμαράς, Φάνης Καμπούρης, Τάκης Δελής (ξεκίνησε ως κιθαρίστας, μετά έγινε μπασίστας), Τάκης Βαδιάκας, Δημήτρης Ατλασης «Ματσόλας», παρατσούκλι από Ιταλό γνωστό ποδοσφαιριστή αλλά και άλλοι. Μπάσο Λάμπρος Πούσκας, ο «Σωτηράκης» που έπαιζε στα “Φεγγάρια“. Αρμόνιο έπαιζε σε πολλές ορχήστρες ο αείμνηστος Βασίλης Γιαζιτζής (Σειράς, Δεν ζει), Γιάννης Κουτσούλας, Δημήτριος Τσαπάρας, Βασίλης Κούρδος, Ευρυπίδης, Φούλης (δεν ζει πια), Χρυσάφης Ζλατιντσης-Αρμονιο) από το Πετριτσι και άλλοι. Από φωνές, εμβληματική φιγούρα (ιδιαίτερο σγουρό μαλλί) ο Νούλης (κατά κόσμον Νανούσης Γκυρίνης). Ο Άρης Κουντουράς επίσης χαρακτηριστική φυσιογνωμία. Αείμνηστος δυστυχώς και ο τραγουδιστής Γιώργος Λεμπενιώτης που έγραψε την δική του ιστορία. Ο Γιώργος Σαλαμπάσης Σερραίος στην καταγωγή ξεκίνησε από τις “Αναμνήσεις“. Ο αείμνηστος Μανώλης Γεωργιτζικης ήταν όνομα στις Σέρρες (ερμήνευσε και τον δεύτερο ύμνο του Πανσερραϊκού).
Ο Κώστας με το παρατσούκλι «Σκύλος» άφησε εποχή, επίσης τραγουδιστές τότε οι Γιώργος Νάτσκας, Δαλισκας Ζωιδης, Δημήτρης Σερέτης, ο Γαβρίλος Τουτζιάρης, μας είπατε για τον Τάσο Εμμανουηλιδη και άλλοι. Όσον αφορά τις γυναικείες φωνές ξεχώρισε η Φωφώ Μαράκι (Δειλινά), Μαίρη Χατζή, Μαίρη Γεωργίου, Βούλα Λαχανά. Επίσης οι Παλαιολόγου, Μουτάκας, «Θανασάκης» συμπλήρωναν άλλη μια ορχήστρα. Σερβιτόροι εκείνη την δεκαετία ήταν τότε ο Σώτος Κοτσαμπας (Καν-Καν), Δημήτρης Μπακάλης (τον ευχαριστούμε για το e-mail που έστειλε), Δημητρης Μουλαδένιος, Χρήστος Ζωγράφος κ.α.
Στη φωτογραφία τα αδέρφια Δελή (Τάκης & Νίκος) μαζί με τους μικρούς (Γιάννη & Κώστα) στο “Κέφι“.
Τα δύο αδέλφια πρωταγωνίστησαν στις πίστες ως μουσικοί, ενώ τα δίδυμα αδέρφια τους κέρδισε ένα άλλο μικρόφωνο και συνέχισαν στη δημοσιογραφία…
Φωτογραφικό αρχείο Δημήτρη Μπακάλη
_______________
Σημείωση: Στείλτε μας περισσότερες πληροφορίες για να συμπληρώσουμε το αφιέρωμα στην ομάδα και στη σελίδα του FONH ή στο e-mail : ireport0@gmail.com
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ FONH.GR για την Οδό Αμαρτίας 90s…
Για τις 10 Σερραϊκες αλάνες ποδοσφαιρου και τις 5 Ελληνικές ταινίες της Finos Film που θα ήθελες να έχουν συνέχεια.
Από το εκπληκτικό σε μέγεθος Αρχείο του Δημοσιογράφου – Συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη βλέπουμε πως ήταν η “Φαντασία“!
ΤΑ ΣΕΡΡΑΣ ΤΗΣ… ΝΥΧΤΑΣ!
Η εξωτερική όψη του κέντρου διασκέδασης “Φαντασία“, στον δρόμο για τον Αη Γιάννη, ιδιοκτησίας του Γιώργου Μαυρομάτη, όπως πρόλαβα και το φωτογράφισα στα χρόνια της δεκαετίας του ΄70. (Φωτογραφία Αρχείο Βασίλη Τζανακάρη).
Και από το αρχείο του Χρήστου Σούλη
Εν έτει 2023 έχουμε ξανά Μπουζούκια στις Σέρρες. Με το Olympian Hall (πρώην Αχίλλειον) και το άνοιγμα ξανά του Ραντεβού.
* Μπορείτε και εσείς να βοηθήσετε να αναβαθμίσουμε το αφιέρωμα μας. Ευγενικά στείλτε μας φωτο αν έχετε στην διάθεσή σας στην ομάδα του FONH στο Facebook η στα προφίλ των δύο Δημοσιογράφων Κώστα και Γιάννη Δελή και εμείς θα τις προσθέσουμε….